Menu Close

Į sveikatą – mitybos spektras Veiviržėnų gimnazijos valgykloje

Turint omenyje, jog pirmosios  žmogaus kelionės buvo susijusios su maisto paieška, galima sakyti, kad augančių vaikų kelionės gimnazijos erdvėse dažnu atveju taip pat siejasi su vienu iš pagrindinių fiziologinių poreikių – mityba.

Tam skirtose erdvėse,  ergonomiškose  valgyklos patalpose po pirmos pamokos, atitinkamais srautais, nustatytu laiku maistą renkasi pradinukai, vėliau vyresnių klasių mokiniai, mokytojai, tarnautojai, dalis miestelio  dirbančiųjų.

Produktų užsakymu, maisto ruošimu, gaminimu,  serviravimu, laikantis šiuolaikinių normatyvinių aktų, higienos reikalavimų, nerašytos taisyklės – kuo mažiau patiekale cukraus ir druskos – rūpinasi komanda, sudaryta iš Nijolės, Dalios ir Reginos. „Darbai žinomi, skonis jaučiamas, stengiamės, kad būtų kuo platesnis meniu pasirinkimas“, – sakė moterys, akcentuodamos  sveiką mitybą. Joms malonu, kad sugrįžta esami ir buvę klientai, kad sulaukia pozityvių atsiliepimų iš buvusių mokinių. Ant valgyklos vedėjos Nijolės stalo atversti sveiko maisto technologės, sertifikuotos ICF sveikatos specialistės, ekologiškų maisto produktų ekspertės Ramintos Bogušienės leidiniai „Sveiko maisto gamyba“ ir ,,Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys darželiams, mokykloms, kavinėms, namams“ bei kitų autorių leidiniai šia tema.

Valgyklos vedėja Nijolė sakė, jog neseniai dalyvavo minėtos specialistės seminare bei kituose mokymuose. Dar akcentavo, kad vyksta glaudus bendradarbiavimas su gimnazijoje dirbančia Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuro specialiste Aiva Petrauskiene, kuri supažindina su naujovėmis, rekomendacijomis. Pastarosios iniciatyva prie dalinai  švediško garnyrų stalo teigiama:  „Dedamės tiek, kiek suvalgom, šalimais esančia formule skaičiuojamės išgeriamo vandens kiekį, kaip sveikatos ambasadoriai renkamės palankiausius sveikatai produktus.“

 ,,Man patinka, kaip atsakingai čia savo darbą atlieka valgyklos moterys (jos stengiasi, kad akį patrauktų sveiki patiekalai), kad čia gali nusiskinti prieskonį, dekoruoti  bei pagardinti maistą, rasti vaisių ir daržovių. Savo ruožtu mes, sveikatos ambasadoriai, valgykloje turime stendą, kuriame dedame informaciją apie žalumynus, jų svarbą, pateikiame žinių ir apie žalingus ingredientus. Kasmet vasario mėnesį paskelbiame sveikatos mėnesiu, vykdome kompleksines veiklas pasiūlydami ir pristatydami naudingiausius produktus, pavyzdžiui avinžirnius, kurių stiklinėje yra apie 98 % paaugliui reikalingos folio rūgšties“, – kalbėjo savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos padėka apdovanota specialistė A. Petrauskienė.  Čia mokiniai ir gimnazijos  darbuotojai mokomi rinktis sveikesnius produktus, pažymėtus rakto skylutės simboliu. Gali pasimokyti pasigaminti iš vaisių ,,smegedūzą“ (gėrimą), kuris skatina smegenų veiklą. Kartu su moksleiviais vykdome daug įvairių veiklų.“

Atsitiktinai apklaustų mokinių atsiliepimuose mitybos gimnazijos valgykloje tematika dominuoja lakoniški,  pozityvūs atsiliepimai. Kalbinti miestelyje dirbantys gyventojai – Vaidas, Mantas ir Nedas – teigė, jog čia maistas skanus kaip pas mamą, tradiciškas, platus asortimentas.

Tad atviroje švietimo ir miestelio bendruomenei gimnazijos valgykloje, plataus spektro meniu pasirinkimo tradicija yra paremta sveikos mitybos institucijų specialistų mokymo modernizmu, monitoringu bei pripažinta vartotojų…

Arūnas Mikalauskas

 

 

Posted in Naujienos
Skip to content